torsdag 14 november 2013

Gaby

Gaby
Gaby: A True Story
1987
Bolag: Transworld

  Jag är rätt förtjust i filmer som utspelar sig under lång tid. Gärna att man följer en familj i några decennier. Den här filmen har lite av den känslan i sig, även om tidsperioden inte är speciellt lång.
  Gabriela Brimmer föds cp-skadad och förlamad och kan i princip bara röra sin ena fot. Tack vare en entusiastisk sköterska lär hon sig kommunicera genom att bokstavera med sin fot på en alfabetsplatta, och detta är så klart då filmen om hur hon tar sig fram, kommer in på universitet och hela biten.
  Just den här typen av filmatiserade livsöden har aldrig fångat mig direkt. Vare sig de är sanna eller påhittade. Detta är en sann historia. Det märks framför allt på att den är lite händelselös för att vara påhittad.
  En av få roliga saker i filmen Tropical Thunder är när Robert Downey Jr ger Ben Stiller rådet att "never go full retard" om han ska ha en chans på Oscar för sin rolltolkning. Kan nog ligga något i det. Här är det Rachel Chagall som får spela gravt cp-skadad, och hon gör det otroligt bra, men henne har man ju inte sett så mycket sedan dess.
  Så klart är det mycket mer bekvämt för filmpubliken att se nån lite charmig autist istället för en förlamad flicka som skriker av frustration. Nu är väl inte den här filmen överdrivet utmanande på något plan, men det finns ändå ett uns av obekvämlighet som jag tycker gör den gott. Speciellt eftersom den verkar vara filmad genom ett Days of our Lives-filter som gör att jag måste kolla en gång extra att det verkligen inte är en tv-film.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar