fredag 4 januari 2013

Frantic

Frantic
Frantic
1988
Bolag: Warner Home Video

  Egentligen är det lite underligt att den här filmen är så bortglömd som den är. Harrison Ford när han var som störst, regisserad av Roman Polanski i Paris-miljö. Det eleganta introt känns väldigt mycket Polanski, men förutom det så känns det lite grann som vilken halvbra högbudgetthriller som helst egentligen, och det kanske är det som är problemet. Att när Polanski inte får göra sin grej så blir det bara som vad som helst. Som Magnus Ugglas engelska skiva, typ
  Hur som helst så är detta är hyfsat stabil och välgjort euro-thriller, där Harrison Ford spelar en läkare som kommer med sin fru till en konferens i Paris och medan han är i duschen försvinner frun från hotellrummet. Sedan går filmen så klart ut på att han letar efter henne. Naturligtvis med hjälp av en ung, söt fransyska.
  Befriande lite Paris-romantik, får man säga. Mest parkeringshus och andra mindre attraktiva miljöer. I övrigt så vet jag inte. Svårt att släppa filmen eftersom man ju vill veta vad som hänt frun, fast samtidigt hade jag inte dött av en spoiler heller.1 kommentar:

  1. Polanskis senare filmer (efter Chinatown) anses väl allmänt som ganska bleka. Jag såg den här på bio när den var ny. Filmen ansågs då vara Polanskis comeback och därmed en succé. Jag tyckte väl den var både bra och spännande, men samtidigt lite blaskig och utan mycket av det där besvärande mörka som tillhör Polanskis varumärke. Polanskis nästa film, Bitter Moon har mer av den varan och innehåller dessutom samma söta Fransyska, som väl Polanski sedan gifte sig med tror jag. Sedan bio- och videolivet tagit slut har Frantic väl gått 300 gånger på de kommersiella TV-kanalerna och snarare blivit sönderspelad än bortglömd.

    SvaraRadera