fredag 19 juli 2013

Direktsänd Död

Direktsänd Död
Death Watch
1980
Bolag: VTC

  Herrgud, vilken udda film. Vet knappt ens var jag ska börja.
  Från början kanske. Filmen slår an en ton direkt. Först genom en märklig, Scott Walkersk öppningsmelodi där en onämnd crooner sjunger och deklamerar filmens handling.
  Sedan får jag väl krypa till korset och erkänna att det tog mig rätt lång tid att förstå att filmen utspelar sig i framtiden. Roddy (Harvey Keitel) är med i ett projekt där man planterat in en kamera i hans huvud. Samtidigt så får författaren Katherine (Romy Schneider) beskedet att hon har en dödlig sjukdom. I den framtid som presenteras här är det väldigt ovanligt att få en sjukdom så media krigar om att exklusivt få följa Katherine mot döden.
  Hon nekar alla men då hyr ett tv-bolag Roddy som ska bli hennes vän så att tv-bolaget kan sända deras möten (utan hennes vetskap) i tv-programmet "Death Watch".
  När den här filmen kom 1980 måste det varit en helt absurd framtidsvision som målades upp. Idag är vi väl en liten bit på vägen med reality-tv men så klart fortfarande långt från målet.
  Jag är egentligen inte mycket för science ficition, som väl detta ändå får klassas som. Den mest förmildrande faktorn här är att regissören Bertrand Tavernier valt miljöer som lika väl kan vara 1920 som nu. Filmad i Glasgow bland smutsiga hus och episka kyrkogårdar. Otroligt snyggt och effektfullt. Väldigt skönt att slippa de klassiska mörka framtidsmiljöerna dessutom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar