tisdag 6 augusti 2013

Curtains

Curtains
Curtains
1983
Bolag: Team Film & Video

  Detta var en oväntat udda fågel faktiskt. Kanadensisk 80-talsslasher som av allt att döma på omslaget går de flesta av genrens genvägar till att få visa lite fantasifulla mord. Fans av just den biten blir nog i och för sig nöjda, morden här är både fantasifulla och, eh, snygga. Tuggmotståndet kommer snarare i utförandet av övriga filmen.
  Det handlar om en excentrisk regissör, Stryker (John Vernon), som samlar fem skådespelerskor i sitt hus för att hitta den perfekta för rollen som Audra. En efter en börjar de unga skådespelerskorna mördas och filmen utvecklas till en snygg whodunit-slasher som kanske låter rätt mycket skolbok när man beskriver den, men som är betydligt kärvare än så.
  Först blev jag överraskad av hur välfilmad och smått arty den är, trots sin uppenbara lågbudget. Sedan slår det mig att man troligen inspirerats av 70-talet italienska Giallo-våg och på gott och ont blir filmen en aning normaliserad av det. Och precis som då så har merparten av den konstnärliga energin lagts på mordscenerna. Enormt snygga och effektfulla.
  Titta till exempel på den här scenen (liten spoiler dock) som fler än jag där ute verkar tycka är filmens läskigaste. Bara den enskilda scenen gör filmen värd att minnas, faktiskt. Att man sedan får en hygglig mordgåta på köpet är en bra bonus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar