lördag 28 december 2013

Mannen i Brunt

Mannen i Brunt
The Man in the Brown Suit
1989
Bolag: Warner Home Video

  Om man är hemma från jobbet och så där lagom sjuk, så att man orkar titta på film, så är Agatha Christie-filmer det bästa sällskapet. Detta säger jag av cirka tjugo års erfarenhet. Tystlåtna, trevliga och lagom långa brukar de vara.
  Kanske var det med ett hopp om den känslan som den här filmen åkte in i spelaren en trött mellandagskväll. De flesta Christie-filmer tillhör ju någon serie. Antigen Poirot eller Miss Marble. Men så finns det också ett litet gäng filmer som är lite mer löst baserade på hennes böcker, men som så klart ändå ska ha hennes namn överst på affischen.
  Här har vi ett skräckexempel.
  Allt är fel.
  I rollen som den senvanliga privatpersonen som tar sig in an ett brottfall hittar vi tv-skådisen Stephanie Zimbalist från Remington Steele. Inget fel på henne, jag gillar ju stabila tv-skådisar, men här känns hon ungefär som om Sandra Bullock skulle spela Miss Marble. Det enda som egentligen känns traditionellt Agatha Christie med den här filmen är att större delen av handlingen utspelar sig på en båt, där så klart en rad av misstänkta befinner sig. Den ena är tråkigare än den andra.
  Men värst av allt är nog att man försökt få filmen lite rolig. Eller vad det nu är. Här dyker nämligen upp scen efter scen som är som hämtad ur vilken fars som helst. Först tänkte jag att man vill väl tänja lite på formatet, göra sitt eget avtryck och så vidare. Men nä, det är nog faktiskt så att man har tänkt att den ska vara rolig.
  Vilken tur att jag inte ödslade två karenstimmar på detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar