tisdag 24 december 2013

The Question

The Question
A Question of Guilt
1978
Bolag: MDC

  Den som har orkat/råkat följa den här bloggen ett tag vet att jag gärna hyser ett extra intresse för skådisar som tiden fört i glömska. I den fåran är Tuesday Weld en blank spot även på min karta. Pinsamt nog är min första tanke om henne att hon är tjejen på omslaget av Matthew Sweets skiva Girlfriend. Min kunskap behöver med andra ord verkligen uppgraderas.
  Kanske är en bra början att ta sig genom den här tv-thrillern från 1978. TV-filmer med poliser från den här tiden har tagit en del stryk av Police Squad alltså. Saken blir inte bättre av att Tuesday Welds karaktär här är väldigt lik Sally Decker från den seriens första avsnitt. Men om man tänker bort lite fladdrande trenchcoats och snutar som munhuggs, så är det en rätt ok deckare ändå.
  Doris Winters (Weld) är en frånskild tvåbarnsmamma, känd i sina kvarter för att vara promiskuös och "oseriös". En dag försvinner hennes två barn, och hittas kort därefter dödade. Polisen Kazinsky provoceras av Doris livsstil och bestämmer sig tidigt för att hon är den skyldige, och försöker sedan vinkla bevis till en egen fördel för att få henne fast.
  Det känns som att alla pilar pekar mot att detta skulle vara baserat på en sann händelse. Själv historien är liksom alldeles för normal och händelselös för att någon skulle orka skriva en thriller, ens för tv-bruk, om det. Kanske har man velat uppnå debatt om hur någon kan dömas för ett brott baserat på folks allmänna bild av vilken typ av person man är. Kunde blivit intressant, men filmen slutar just när sådana grubblerier eventuellt hade kunnat börja.
  Fast det är ändå trevligt med filmer som denna. Som knappt ens är märkbart mer dramatiska än att läsa om något kriminalfall i tidningen.
  Rolig svensk titel förresten. Totalt poänglös.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar