söndag 4 oktober 2020

Almost An Angel

Almost An Angel
Almost An Angel
1990
Bolag: Esselte Video

  Att vara en person som är nyfiken på andra filmer än Crocodile Dundee med Paul Hogan är ungefär som att vilja höra andra låtar, eller kanske hela album, med one-hit-wonders. Och den personen är jag. Då får man uppleva en del härliga saker, men mest motgångar, om jag ska vara ärlig.
  Bland annat får man tugga sig genom såna här krampaktiga försök att återskapa den lyckträff som väl ändå Crocodile Dundee var.
  Paul Hogan spelar här Terry, en simpel inbrottstjuv som råkar ut för en olycka och vaknar upp på sjukhus i tron att han har dött men fått en andra chans på jorden av Gud. Han bestämmer sig för att fortsätta på inslagen bana, dvs råna och lura folk, men gör det nu istället som goda gärningar för att betala tillbaks sin skuld till Gud. En urban Robin Hood, alltså.
  På sin jakt efter att göra gott träffar han Steven (Elias Koteas), en rullstolsburen man som är döende i cancer. Tillsammans med sin syster Rose (Linda Kozlowski, så klart) driver han ett aktivitetshem för fattiga ungdomar, och där finns förstås goda möjligheter att hjälpa till som "ängel".
  Dramakomedi ser jag att den här filmen har som etikett. Jag har i och för sig inget bättre förslag direkt, men roligt är det ju aldrig. Jag förstår inte ens vad man far efter. Antagligen en hjärtevärmande, medmänsklig och småputtrig komedi som helt förlitar sig på Paul Hogans charm.
  Lite intressant ändå med den där generationen komiker (Woody Allen, Billy Crystal, Albert Brooks...) som skrev in sig själva i nån slags drömsammanhang där de får bekräftelse för all sin charm och samtidigt lyckas snärja nån 20 år yngre tjej i slutändan. Här går Paul Hogan omkring och är Paul Hogan i 90 minuter. Han säger inget särdeles kul, han grubblar lite trötta grubblerier om döden, Gud och såna saker. Och så vill han så klart få en dejt med sin IRL-fru Linda.
  Tycker du det verkar toppen kan jag gladeligen rekommendera den här filmen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar