torsdag 8 oktober 2020

Happy Together

Happy Together
Happy Together
1989
Bolag: Nordic

  Få skådisar inom den 80-taliga ungdomsfilmen har lika starkt ID som Patrick Dempsey ändå. Det känns lite som att han gjort alla filmer han gjorde mellan 1987 och 1989 direkt efter varandra, i samma kläder. Det gör också att hans pärlband av snurriga tjejtjusarfilmer lätt blandas ihop med varandra. Tog denna ur hyllan, tittade på baksidan. Nä, den här har jag nog aldrig sett. Eller?
  En kvart in i filmen är jag fortfarande inte säker. När Patrick snurrar omkring på campus och letar efter sin dorm kan ju vara ungefär 50 procent av hans filmer från den här tiden.
  Den här sticker väl ut på några punkter i alla fall. Kanske främst av att Patrick Dempsey inte har Patrick Dempsey-rollen. Här spelar han en torr och målmedveten dramastudent som får dela rum med sin totala motsats, som dessutom är tjej. Helen Slater spelar den urflippade, spontana och naiva Alex.
  Detta har man ju sett innan, fast då har det ofta handlat om den duktiga studenten som får dela rum med nån hippie som bara vill röka på och festa. Alex har ambitioner men har heller inga problem med att ställa till en temafest dagen innan tentan.
  Naturligtvis hittar det omaka paret varandra så småningom och filmen går väl i princip ut på deras ups and downs efter klassisk romcom-modell. Just com-biten är ju inte så stark i den genren direkt, utan bygger väl mer på att man ska tycka det är lite mysigt sådär.
  Uppfriskande på något sätt med ombytta roller där det är tjejen som tar plats, fast samtidigt så saknar jag "riktiga" Patrick Dempsey också. Han som ställer till det för sig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar