onsdag 9 december 2020

Kniven Är Enda Vittnet

Kniven Är Enda Vittnet
Jagged Edge
1985
Bolag: VideoTrade

  Det finns mycket thrillers alltså. Den kanske mest hopplösa av alla genrer. Väldigt få är mer än helt okej, men det finns en känsla av kvalitetsthriller som är svår att sätta fingret på. En thriller med bra stämning i behöver inte vara spännande eller smart, det räcker med att bara känna den där varma känslan av kvalitet på nåt vis. Här tycker jag vi har en sådan.
  Rika arvtagerskan Page Forrester blir brutalt mördad hemma i sin säng. Misstanken faller på hennes man Jack Forrester (Jeff Bridges) som även är chefredaktör för familjens tidning och en känd man i staden. Till sitt försvar får han advokaten Teddy Barnes (Glenn Close) som egentligen har slutat som försvarsadvokat men tar sig an fallet för att hon vill komma åt åklagaren Thomas Krasny (Peter Coyote) som var den som fick henne att sluta sitt jobb.
  Jack Forrester är mycket charmerande och Teddy faller för honom. Hon är även övertygad om att han är oskyldig, men sedan dyker det upp lite detaljer som tyder på motsatsen.
  Ja, ni fattar ungefär vad det är för typ av film. Ett rättegångsdrama mer än en spänningsthriller, fast ändå sitter man på något vis ganska klistrad för att se hur historien hänger ihop. Just den här typen av rättegångsfilmer med romans mellan klient och anklagad känns ganska typiskt 80-talig (Misstänkt t ex) och det finns något i den där "vem kan man lita på"-stämningen som jag verkligen gillar. På något vis är det väl också en försmak till den hiskeliga vågen av erotiska thrillers på 90-talet.
  Hur som helst, lagom bra film detta. Om ett halvår kommer jag inte ens minnas att jag sett den, men 1.40 swischade verkligen förbi, här och nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar