lördag 12 december 2020

The Fan

The Fan - Kära Miss Ross
The Fan
1981
Bolag: Esselte Video

  Andra filmen på 24 timmar med Lauren Bacall i 80-talsskrud (hon är med i Döden Till Mötes också). Inget fel i det. Gillar filmerna med silver screen-stjärnorna gjorde på äldre dar oftast. Inte lika mycket som killen i den här filmen dock.
  Douglas Breen (Michael Biehn) är en enstöring som lever sitt liv besatt av den åldrande skådespelerskan Sally Ross (Bacall). Eller rättare sagt så är han rätt skogstokig. Han dukar upp middag för henne hemma hos sig varje kväll och en dag tar han sig modet att skriva ett brev till henne. Brevet blir oläst av Sally och hamnar i högen av fanmail hos hennes manager. Douglas blir gränslöst besviken över det och bestämmer sig för att mörda managern som han tycker står mellan honom och Sally.
  Sally planerar en comeback och repar en musikal (dvs en discomusikal, detta är 1981) och blir vän med en av dansarna. Även denna bestämmer sig Douglas för att röja ur vägen och det är då breven och hoten kommer till Sallys kännedom. Hon bestämmer sig ändå för att fortsätta planera för sin comeback, men folk fortsätter att dö i hennes närhet.
  Både Lauren Bacall och Michael Biehn är perfekt castade i huvudrollerna. Man kan anta att Laurens roll påminde lite om hennes egen situation i början av 80-talet. Åldrade kvinna med rökröst men ändå god still-got-it-faktor. Michael Biehn är precis sådär lagom snygg som ett galet fan kan vara på något vis. Välklädd och groomad på ett sätt som gör att han ger ett trevligt intryck men något är lurt.
  Ett bonusnöje är för övrigt att Douglas jobbar i en skivaffär om dagarna. Scenerna därifrån är smått magiska för en skivaffärsromantiker som jag. Försöker skymta skivor. Ser typ The Cars.
  Trots att väl handlingen och händelseförloppet är ganska by the book så tycker jag ändå det finns en lagom spänningsnivå. Douglas beteende är irrationellt på ett sätt som blir mer intressant än en flåsande galning, på nåt vis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar