måndag 15 mars 2021

Orca - Djupets Hämnare

Orca - Djupets Hämnare
Orca
1977
Bolag: Mariann Video

  När det gäller filmer som kopierar eller kom i kölvattnet av olika banbrytande blockbusters så är det ju sällan det blir nåt vettigt av det. Varianter på E.T., Gremlins eller alla olika "-skolan"-filmer må vara perfekta att skriva om i den här bloggen, men det är faktiskt för tråkigt att titta på, jag är ledsen.
  En film som jag däremot tycker tål att kopieras är Hajen. Inte för att uppsjön av varianter som kom i dess fotspår egentligen tillför något, utan mer för att det faktiskt finns en viss spänning i hajscenerna och vilka som ska klara sig eller inte. Och så klart kul att se hur man löst specialeffektbiten.
  Det som skiljer den här filmen från Hajen är väl egentligen att den handlar om en späckhuggare. Annars är det mesta sig likt. Svårmodiga fiskare, myndigheter/forskare som säger sitt och sen så klart att det finns något "personligt" i kampen mellan djur och människa.
  Kapen Nolan (Richard Harris) livnär sig på att fånga hajar och späckhuggare i New Foundland för att sälja till djurparker. En dag går jakten fel och en späckhuggarhona dödas istället för att tillfångatas. Stor dramatik på havet när hon samtidigt som hon dör föder en unge och pappan ylar gråtande en bit bort. Faktiskt ganska gripande scener.
  Forskaren Rachel (Charlotte Rampling) föreläser om späckhuggarens intelligens och säger att de inte bara är lika smarta som människor utan väldigt hämndlystna. Den lilla hamnen där Nolan har sin båt attackeras av valen och förstörs helt. Han inser att det är honom späckhuggaren är ute efter och beger sig ut på havet med Rachel för att hitta och döda sin fiende.
  Lite mer än snarlikt Hajen på många sätt, som sagt, men jag tycker ändå det finns en spänning i hur det ska gå. Sedan blir jag ju som alltid när det gäller de här 70-taliga djurfilmerna konfunderad och imponerad av hur de har löst vissa scener rent tekniskt. Till skillnad från Spielbergs mekaniska haj så är jag rätt säker på att man använder riktiga djur i den här filmen. Oavsett så ser det imponerande bra ut. Och faktiskt - helt okej spänning.

2 kommentarer:

  1. Såg denna för ett par år sedan och kan hålla med om att den inte gör bort sig med späckhuggarna och effekterna runt dessa. Däremot var det ingen höjdare när jag läser mig text, även om den hade en del som gjorde att den ändå inte var helt bortkastad.

    https://moviesnoir.blogspot.com/2014/06/orca.html

    SvaraRadera
  2. Vad roligt, tack för länken. Kul att läsa någon annans recension av en udda film man precis sätt. Tror vi tyckte ungefär samma även om jag var lite mer förlåtande mot att filmen var lite seg, hehe.

    SvaraRadera