torsdag 21 oktober 2021

Tyst Som Natten

Tyst Som Natten
Still of the Night
1982
Bolag: Warner Home Video

  Ett annat sätt neutralisera hjärnan efter veckoinledningens trötta b-thriller-kavalkad är att se en riktig kvalitetsthriller. 1982. Warner. Meryl Streep. Roy Scheider. Finns mycket som talar för denna.
  Scheider spelar Sam Rice, en psykolog vars patient George Bynum  (Josef Sommer) hittas mördad. George jobbade på ett berömd auktionshus och några dagar efter mordet blir Sam kontaktad av Brooke Reynolds (Streep) som var Georges älskarinna och är rädd att hon kommer bli misstänkt för mordet eftersom de sågs kvällen då han blev mördad.
  Polisen verkar säkra på att mördaren är en kvinna, och även om Sam nog tänker att Brooke kan vara skyldig blir han som besatt av hennes person och hjälper henne med det enda efter det andra för att hon ska undgå polisen. Samtidigt som han själv försöker nysta i historien på egen hand.
  Ja, mer än så behöver man inte berätta egentligen för detta är en pusselbits-thriller av klassisk modell. Handlingen skulle kunna vara en tv-film med Corbin Bernsen som heter typ "Farligt Begär" och vara helt ok, men detta blir ju något annat, helt klart. Det är New Yorkigt, det är stiligt, det är lite noirigt (lagom). Lite härligt att se Scheider i en roll som inte är så svårmodig dessutom. Här är han visserligen lite grubblig men det brukar vara värre. 
  Den är väl inte överdrivet spännande. Jag kommer sannolikt aldrig att se om den eller köpa den på DVD, men ändå är det riktigt njutbart med välspelad, välgjord och kvalitativ deckarthriller. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar