onsdag 1 december 2021

Barnen i Stepford

Barnen i Stepford
The Stepford Children
1987
Bolag: Video Trade

  Jag hyrde denna en gång när jag bodde i Jönköping i slutet av 90-talet. Har ett enda minne av att den kändes härligt 80-talig. Får påminna om att 80-talet vid tillfället var mindre än 10 år bakåt i tiden, ändå höll jag på att rota i det som om det vore idyllisk ancient history. Kan inte säga att jag har ett nyktrare förhållande till 80-talet idag.
  Och visst, det är ju den första känslan som drabbar en när man ser introt till en dimmig tv-film med förtexterna i Times New Roman.
  Denna tv-film från 1987 är ingen fortsättning på Stepford Wives, ej heller någon remake. Vet inte vad intentionerna egentligen har varit men det är väl snarare en variant på originalet kanske. En parallell Stepford Wives. En i det närmaste identisk grundhandling i alla fall.
  Steve Harding (Don Murray) är less på storstan och flyttar ut med sin tvivlande familj till Stepford, en idyllisk liten småstad där allt är som förr i tiden. Männen har en mansklubb, fruarna är hemmafruar och bakar kakor, barnen är vattenkammande och väluppfostrade. Till denna stad kommer familjen Harding med en fru som hellre vill göra karriär i stan och två ungdomsrevolterande barn som klär sig coolt och världsvant. Krocken blir enormt när barnen möter den ålderdomliga världen med sina fräscha 80-talsögon.
  Men det är nåt lurt också. Frun Laura (Barbara Eden) bondar med en kvinna i samma ålder som också flyttat till Stepford halvt ofrivilligt och de enas om att folk verkar knäppa i den lilla stan. Men så över en natt beter sig grannfrun precis som alla andra, och Laura börjar sakta gå till botten med vad det är som händer egentligen.
  Ja, som sagt, det är Stepford Wives all over again. Möjlig skillnad är väl att den här är lite mer fokuserad på ungdomar än originalet, men framför allt är det väl framförandet som skiljer filmerna åt. Man älskar ju den krispiga känslan i originalfilmen från 1975. Färgerna, ansiktena, miljöerna, de starka känslorna. Inget av detta har överlevt migreringen till 80-tal och tv-film.
  Men visst finns det ett habilt grundmys i just känslan av blommande 80-tal. Men förutom det så blir det mest som en Santa Barbara-version av originalet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar