torsdag 11 april 2024

...Och Rättvisa Åt Alla

Och Rättvisa Åt Alla
And Justice For All
1979
Bolag: Transfer

  Minns den här filmen som otroligt bra. Ändå har den legat omsedd sedan jag såg den senast på 90-talet någon gång. Nu åker den in i videon igen. Samma kassett som då. Hyrfilmen på Video Express.
  Arthur Kirkland (Al Pacino) är en försvarsadvokat med högt rätts- och rättvisepatos. När han försvarar svaga, fattiga och förvirrade möts han ständigt av klasshat från domarna. Värst av alla är domare Fleming (John Forsythe), men Arthur till och med råkar i handgemäng med och blir anmäld.
  Plötsligt en dag står domare Fleming själv åtalad, får en våldtäkt av en ung flicka, och överraskar alla genom att vilja ha Arthur som försvarsadvokat.
  Han känner att kallet från sitt ämbete gör att man måste tacka ja, men våndas samtidigt för att försvara någon han så starkt ogillar och dessutom har en magkänsla av att vara skyldig.
  Där är handlingen i breda drag, men det är inte för det äventyret man kommer hit utan för personerna, samtalen och skådespelarna. Vansinnigt bra dialog rakt genom, jag både gillar och ogillar Al Pacinos känsliga och lite naiva karaktär, men det är ju skådespelarinsatsen som verkligen sticker ut. Christine Lahti spelar en juridisk granskare som han inleder en relation med, och scenerna med de två ihop är de bästa i filmen. Underbar kemi, underbara skådespelare.
  Sedan också kul att se John Forsythe i en annan roll än som Blake Carrington. Som Dynasty-fantast älskar jag karln så klart, men det är ju en blessing with a curse. Nästan omöjligt att inte se Blake framför sig, speciellt i den här filmen som kom i samma veva som Dynastin.
  Glad för den har omtitten. Den höll mer än väl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar