tisdag 7 augusti 2012

Innersta Kretsen

Innersta Kretsen
A Small Circle of Friends
1980
Bolag: Warner Home Video

  Den börjar extremt bra. Förtexter till tecknade porträtt, cykling genom stadspark - och inte till radiovänlig indierock utan till faktisk specialskriven filmmusik. Jag får precis samma känsla som jag får av Alan Alda eller Paul Mazurskys bästa filmer. Även på pappret lovar det gott. Man får följa tre bästa kompisar under några ungdomsår. Ja, ni vet ungefär vad det innebär, studentromantik och så vidare.
  Ungdomsåren råkar infalla i slutet av 60-talet, vilket väl egentligen är det som filmen faller lite på. Istället för att fokusera på den intressanta biten (relationerna) så handlar det mest om saker som vi hört och läst om till leda. Studentuppror, Che Guevara, Martin Luther King, låtarna från då. Ni vet när man känner att det drar ihop sig till studentupprorscen och man vet precis hur den kommer se ut och att den där Doors-låten kommer när som helst. Ungefär så känns andra halvan av filmen. Det är trist.
  Då får man roa sig med andra saker. Som Jim Steinmans passande soundtrack. Mycket staccato-stråkar som sig bör i anrika studentmiljöer. Ungefär som när amerikanska filmer har några scener i London och man får se Big Ben akompanjerad av nån stråkkvartett. Det roliga med Steinmans filmmusik här är att en av filmens två teman är nästan identiskt med versen i Bonnie Tylers "Total Eclipse of Your Heart" som han skrev några år senare. Bra återanvändning!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar