tisdag 18 december 2012

Dead of Winter

Dead of Winter
Dead of Winter
1987
Bolag: Esselte Video

  Katie är en skådespelerska som blir kallad till en provfilmning ute i en enslig herrgård, mitt i vintern. När hon kommer dit finns bara två personer på plats. En pensionerad doktor och hans hjälpreda, Mr Murray. Steg för steg upptäcker sedan Katie varför hon har kommit till gården.
  Det är svårt att skriva om den här filmen på ett annat sätt än att det låter som en baksidestext. Själva inramning är nästan överdrivet klyschig/klassisk med insnöad herrgård, lönndörrar, alltför gästfria värdar och så klart även en och annan sväng upp på vinden med ett levande ljus i handen. Man kan ju i och för sig tänka sig att den är gjort som en hyllning till filmer som Gasljus och Rebecca, och jag är i så fall så glad och lättad att man inte gjort den svart-vit för sakens skull. En lönndörr på vinden har precis samma effekt i färg.
  Däremot har jag lätt att tappa sugen alldeles i början av filmen då den dras med den där tråkigt pastischiga film-noir-grejen med trendcoats, Stetson-hattar och rökning i motljus. Snark. Men det går över som tur är.
  Jag kan inte säga att filmen är direkt spännande eller intressant, utan mer en rätt mysig whodunit-film med lagom komplicerad intrig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar