lördag 22 december 2012

Last Rites

Last Rites
Last Rites
1988
Bolag: Esselte Video

  Det känns som att thrillers centrerade runt "sexiga vittnen" är en genre så gammal att jag inte ens kan bakdatera. Det torde vara någon gammal Philip Marlowe-deckare eller liknande som väckte skiten till liv. Genren gick utan tvekan en andra vår till mötes på 80-talet, och mellan 1988-1992 så känns det som i stort sett alla thrillers som kom ut hette typ "Farlig Åtrå" och gick ut på samma sak.
  Här är en i mängden. Fast på ett rätt mysigt rätt. Det känns tryggt att Tom Berenger är med också. Mannen som fullkomligt spottade ut halvbra thrillers i slutet av 80-talet. Last Rites är knappast en av de mest ihågkomna men som jag nämnt tidigare till exempel här, så är det något visst med filmer som är så tids- och genretrogna att man sitter och funderar på om man verkligen inte sett den här tidigare.
  Tom Berenger spelar en katolsk präst, Daphne Zuniga ett (sexigt) vittne till mord och när hon biktar sig så visar det sig att prästen släkt är inblandad. Ja herregud, hur många gånger har inte den här moraliska frågan ställts i en grubblig thriller från 1988?
  Men så här i juletid är det ju så mycket som bygger på tradition och igenkänning. Då känns det riktigt tryggt att få precis varenda scen man förväntar sig av en film som denna. Svårt att inte gilla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar