söndag 9 december 2012

Nattsköterskan

Nattsköterskan
The Night Nurse
1978
Bolag: Global Video


  En sak med utländsk film (allt utom amerikanskt och svenskt) är att det är nästan omöjligt att säga om skådespelarna är bra eller inte. De kan ju se rätt ut för rollen, röra sig på rätt sätt men i övrigt kunde de vara helt värdelösa utan att jag skulle lägga märka till det. Mycket handlar så klart om filmspråk också. Om jag ser en, låt oss säga, iranskt film så ställer jag in huvudet på att detta är något som jag kommer kunna ha betydligt svårare att förstå i sitt sammanhang än, låt oss säga, ett indiedrama med Michelle Williams. Det är inte så konstigt och ganska lätt att kalibrera. Det är också lite av samma anledning som Hamilton 2 hamnar på en kreddig filmfestival i USA bara för att den är svensk och automatiskt "lite svår".
  Australiensisk film hamnar lite i kläm mellan dessa världar. Även om det så klart påminner väldigt mycket om amerikansk film så krånglar dialekten till det för mig. Lägg dessutom till en annan tidsålder (den här filmen är gjord 1978) och det är direkt omöjligt att säga om detta någonsin var en bra och välspelad film.
  Idag känns den mest knäpp och överspelad. En sköterska anlitas för att ta hand om en åldrande operastjärna (endast benämnd som "The Diva") i hennes hem, där redan hennes livskamrat Clara är hushållerska och hjälper henne med allt annat. De båda damerna lever helt på minnen från förr och operakvinnan, som sitter i rullstol, är helt beroende av Clara som inte ens tagit ner henne på nedervåningen på trettio år.
  På pappret låter det inte så dumt. Som en blandning mellan Sunset Boulevard och Grey Gardens om man vill vara extremt välvillig. Idén med att ta in en ny sköterska som får upptäcka steg för steg vad som försiggår i huset är klassiskt effektiv, men det händer liksom inget. Eller jo, samma sak händer om och om igen. Dessutom ramlar den så småningom in i galen-gammal-tant-facket och det är dessvärre inte speciellt skrämmande den här gången heller.
  Gillar svenska videomslaget dock. Skärmdump från filmen som ger en betydligt obehagligare bild av filmen än när man ser den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar