måndag 15 april 2013

Gung Ho

Gung Ho
Gung Ho
1986
Bolag: Esselte Video

  Sitter och funderar på om jag någon gång tyckt det var roligt med japaner som slår huvudet i en planka och skriker hiyaa. Tror inte det. Känner man någon som någonsin tyckte det var roligt? Tror inte det. Det fanns i alla fall en period i mitten av 80-talet då filmmakarna slängde in en typecastad, tokig japan i de flesta komedier som lanserades som "galna".
  Detta är i och för sig ingen renodlat galen komedi i stil med de där filmerna som hette något med -skolan, men så fort japanerna kommer i bild så blir det allt lite tokigt ändå.
  Handlingen är att en amerikansk bilfabrik får japanska ägare och kulturkrockar uppstår framför allt inom arbetsmoralen. En av få komedier som delvis utspelar sig i fackmiljö. Det får man ge den.
  Annars är det varken roligt eller intressant. Michael Keaton spelar populäre medlaren Hunt Stevenson som försöker tillgodose både de inrutade japanerna och de smått primitiva amerikanska arbetarna. Just grejen att arbetarna framställs så förlåter ju en aningen den lite...förenklade bilden av japaner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar