fredag 3 maj 2013

Det Lever

Det Lever
It's Alive
1974
Bolag: Warner Home Video

  I serien "Läskiga filmer ur Warner-katalogens rysarsidor" har turen kommit till Det Lever. Tror inte jag var så överdrivet skrämd av omslaget, speciellt inte bredvid betydligt mer obehagliga omslag som The Shining och Audrey Rose. Däremot var jag nog rätt nyfiken på vad det var för krumma händer som stack upp ur den där barnvagnen. Nu vet jag.
  Paret Davis väntar sitt andra barn och väl på sjukhuset föder Leonore ett missfoster som tar död på större delen av läkarlaget och försvinner ut genom ett fönster för att sedan döda fler människor där ute.
  Det upplägget har man ju sett förr, men Det Lever sticker faktiskt ut på ett par punkter. Redan i inledningsscenerna känns den speciell. Huvudrollsinnehavarna John P Ryan och Sharon Farrell har fina b-filmsansikten som genast får min sympati. Sedan så tar filmen en nästan samhällskritisk riktning när fokus rätt länge ligger på hur både media och läkemedelsindustrin terroriserar paret för att ge dem skulden för vad som hänt. Känns väldigt ovant att skräckfilmer har någon form av substans mellan de väsentliga scenerna.
  Nu är det kanske inte världens mest djuplodande analys, men det känns speciellt att det i alla fall finns en tanke och vinkel som inte bara går ut på att rada upp skräckscener efter varandra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar