onsdag 23 april 2014

Fallen Angel

Fallen Angel
Fallen Angel
1981
Bolag: Video Trade

  När jag för ett tag sedan såg Shoot The Moon slogs jag av hur bra barnskådisen Dana Hill var, och ville gärna se fler filmer med henne. Jag rotade fram den här osedda filmen ur de egna arkiven.
  Jennifer är en flicka i tioårsåldern som nyligen blivit av med sin pappa och inte trivs hemma för att mamman har skaffat en ny man (som dock är trevlig, så ingen schism där). I brist på någonstans att ta sig vägen tyr hon sig till sin softball-tränare Howie som lyssnar och finns där för henne, och så småningom tar henne med på aktiviteter efter träningen. Sakta slussas hon in i att bli fotograferad och senare att medverkade i barnpornografifilmer.
  Nu tänkte jag precis skriva något i stil med att "även om ämnet är olustigt.." men det står ju faktiskt överallt redan. Titta bara på omslagets framsida. Goes without saying kan man tycka, fast det är klart att man måste förtydliga i varje led att man ser den här filmen för att det är en "kontroversiell och viktig film". Ni vet, som nakenkonsten på Fotografiska.
  Som drama känns den aningen gammal, får jag nog säga. Kanske för att ämnet pedofili på film blivit uppdaterat och moderniserat rätt väl av diverse indiefilmare (Todd Solondz, Miranda July) de senaste årtiondena. Fallen Angel är ett ganska rakt drama. Utan nya vinklar, utan överraskningar. Det skulle lika gärna kunnat handla om ett barn som for illa av till exempel misshandel eller droger.
  Förvisso är det ett drama avsett för tv, och för det ändamålet får man nog ändå säga att det är ganska magstark. Birollsgiganten Richard Masur spelar Howie, och är väl kanske aningen tv-mässigt tydlig i sin rollpresentation men det funkar ändå. Jennifer kan man knappt ens skriva om för man tycker så synd om henne, men Dana Hill gör henne jättebra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar