onsdag 26 juli 2017

Link

Link
Link
1986
Bolag: Sandrews

  Den här filmen såg jag på TV1000 någon gång på 80-talet. Minns den som helt fantastisk. Det minns jag i och för sig om Summer School och Ursäkta Var är Floden? också, så mina 30 år gamla omdömen brukar jag ta med en nypa salt innan jag ser om filmer.
  Men herregud, denna var ju verkligen bra. Ett ljuvligt gränsland mellan några av mina favoritgenrer under videohyraråren: onda djur, slasher och ensam-i-ett-hus-thriller.
  Jane Chase (Elisabeth Shue mellan Karate Kid och Cocktail) är en amerikansk student som tjatar sig till att vara hushållerska till en introvert professor (Terence Stamp) som är specialist på schimpanser. Han bor i en enslig slottsliknande byggnad vid den engelska kusten och i huset bor också tre apor. Den vilda Voodoo, den unge och snälla Imp och den egensinnige Link. Link är en före detta cirkusapa med Kung Louie-komplex som klär sig i människokläder och tror han kan göra människosaker.
  Den senaste tiden har hans personlighet förändrats och professorn bestämmer sig för att avliva honom. Då börjar folk och djur försvinna för att hittas döda i huset. Mitt 80-talsluttrade videosinne vet inte om det är för att mordscenerna är bortklippta eller för att filmens syfte faktiskt inte är att visa så blodiga mord som möjligt. Men det spelar ingen roll för man sitter ändå bitvis på nålar när Link kryper omkring i husets ventilationsgångar och man inte vet var han ska dyka upp härnäst.
  Svårt att säga vart jag vill placera den här filmen. Lyx-slasher? Den är ju brittisk, vilket gör att den automatiskt känns snäppet över sina amerikanska kusiner vad det gäller skådespelare, men även bortsett denna illusion så är det en ovanligt snygg och välskriven film. Och aporna! Helt fantastiska.
  Nu tar jag väl i lite men det är lite som en Hitchcock-filmatisering av en Stephen King-roman. Får se om jag står fast vid den åsikten om 30 år, eller om jag är tillbaka på Ursäkta Var är Floden? då kanske.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar