söndag 11 augusti 2019

Lek Till Döds

Lek Till Döds
Consenting Adults
1992
Bolag: Hollywood Pictures

  Allt har sin storhetstid. Frågan är om inte den blekaste av alla genrer, thrillern, hade sin topp under första halvan av 90-talet. Om man bortser från irritationsmomentet att många thrillers skulle vara erotiska just då, så tycker jag det är nåt visst med genren från den här tiden. Sova Med Fienden, Handen Som Gungar Vaggan och Skenet Bedrar är kanske inga nagelbitare men välskrivna i sin form och krispigt höstiga i sin utformning. Får nästan gåshud av inledningsscenen av Skenet Bedrar, när en tonårsflicka cyklar på lövtäckta gator genom en amerikansk villaförort. 90-tal at its finest, på nåt underligt sätt.
  Samma känsla får jag direkt här. Minns den här filmen väl från hyllorna när den kom, men avskräcktes väl av att den salufördes som erotisk. Till alla er som också har lågt till tak vad det gäller detta kan jag säga att ni kan se den här filmen utan att behöva skämmas. Det erotiska består i en väldigt kort (och oexplicit) sexscen, samt eventuellt att den berör ett ämne som kan tolkas som erotiskt.
  Hur som helst. Kevin Kline spelar Richard Parker, en man som skriver reklamfilmsjinglar fastän han hellre vill skriva seriös musik. Det går lite knackigt men han och hans fru Priscilla (Mary Elizabeth Mastrantonio) bor i ett fint och välbärjat villaområde. Då flyttar nya grannar in. De blir genast goda vänner och börjar umgås så gott som helst tiden. Richard får ett gott öga till frun Kay (Rebecca Miller) och Priscilla till hennes man Eddy (Kevin Spacey). Eddy föreslår en kväll att de ska byta fruar med varandra en gång, mitt i natten utan att fruarna själv märker det. Richard går till slut med på det, men morgonen efter är Kay död i sin säng och han får skulden.
  Sen börjar en ganska angenäm vem-kan-man-lita-på-historia som väl knappast kan anses spännande men ändå lurigt fängslande på nåt vis. Kanske är det just den där 90-talskänslan som fängslar mer än själva historien dock.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar