tisdag 4 augusti 2020

Dödsmärkt

Dödsmärkt
Bloodline
1979
Bolag: Esselte Video

  Jag återkommer i mitt filmtittande till filmer som egentligen inte är speciellt bra men som ändå ger den där totala känslan av välbehag i någon slags nostalgisk mening. Som att klämma en based on the true story en murrig höstdag.
  Här unnar man sig lite Sidney Sheldon. En av få av hans filmatiserade böcker som blev långfilm istället för miniserie ter sig ungefär som en ihoptryckt miniserie. Miljardären och entreprenören Sam Roffe har startat sitt läkemedelsimperium med två tomma händer när han dör i en klättringsolycka på äldre dagar. Polisen tror han blivit mördad. Han ärvs av fyra rivaliserande syskon i klassisk Sheldon-anda. Den ordentliga Elizabeth (Audrey Hepburn) som vill driva företaget vidare efter sin pappa blir huvudperson i filmen och slåss i en maktkamp full av svek och lönnmörd. Business as usual säger ni som kan er Sidney Sheldon och visst är det så.
  Då vet ni också i vilken sfär vi rör oss. Överdådiga europeiska miljöer som naturligtvis är shot-on-location. Överdådig musik av Ennio Morricone. Ja, allt är stort och dyrt. Till och med läkemedelsfabrikerna känns jetsettiga.
  Tror ni jag gillar då? Om man säger såhär: en blandning av Dynasty och Agatha Christie hatar man inte när man ligger i soffan och sommarregnet slår mot fönstret. Det som möjligen faller utanför den ramen är att "mördaren" (som naturligtvis har vita handskar) spelar in snuff movies som en liten bi-historia.
  Men yeah, vad härligt det är att se Audrey Hepburn, Ben Gazzara, James Mason och Omar Sharif komma in och göra ett jobb i mängden ändå. Finns det någon skådis som är med Sidney Sheldonsk än Omar Sharif? Har inget fog för detta uttalande, det känns bara som att han skulle kunna vara med i princip alla filmatisering av hans böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar