onsdag 29 juli 2020

Spasms

Spasms
Spasms
1983
Bolag: VTC

  Kanadensisk film känns ofta som ett prisvärt alternativ till amerikansk b-film. Du får en trevlig icke-Hollywood-känsla samtidigt som det ofta är bra skådisar. Här har man lockat någorlunda prominenta skådisar som Peter Fonda och Oliver Reed att medverka i en film som med amerikanska b-filmsmått på sin höjd hade lockat till sig Donald Pleasence.
  Här spelas hans roll av Oliver Reed, en annan brittisk karaktärsskådis. Reed spelar miljonären Jason Kincaid som tidigare i livet varit upptäcksresande och då blivit attackerad av en gigantisk orm på en avlägsen ö. Ormen har gett honom mardrömmar sen dess och han säger kunna se i sina drömmar när den dödar människor. Han förmår en vetenskapsman att fånga ormen och ta den till USA, men vet ni vad: den rymmer!
  Så nu har vi en monsterorm som slingrar sig runt i hus och parker och dödar folk, samtidigt som Jason ser allt som händer i sina drömmar.
  Klassiskt onda-djur-upplägg från 70-80-talet med andra ord, fast jag tycker ändå man gör ett antal rätt som är värda att nämna. Istället för att lägga 90% av sin budget på specialeffekter så är nästan alla ormscener filmade ur ormens synvinkel, vilket dels ger en bra panikkänsla och dels lite skönt att man slipper se en sladdrig plastorm och irritera sig på det.
  Budget har man sannolikt istället lagt på att casta filmen med Reed och Fonda, vilket är mycket bättre spenderade pengar i min bok.
  Sen är det ju som så med den här typen av filmer att spänningen är som högst ungefär 2/3 in i filmen. I detta fallet när ormen är lös och man inte vet vad som ska hända. Innan dess är det lite segt, och själva slutscenerna är lite långdraget gäspiga (och mörka). Men nånstans där i mitten har vi en halvtimme eller så av förklassigt videomys.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar