lördag 15 augusti 2020

Par Per Postorder

Par Per Postorder
I Was a Mail Order Bride
1982
Bolag: Esselte Video

  Romcoms är ett märkligt filmsläkte egentligen. Visst finns det ett antal genrefullträffar genom åren, men jag talar om de där som bara spottas ut som nån slags kitt i storbolagens filmutbud. De som inte är, eller ens gör anspråk att vara, speciellt roliga, smarta eller intressanta utan nöjer sig med att puttra på lite småmysigt. Detta inte sagt i nedlåtande ton dock, bara fascinerande över hur en romcom gjord av Universal är ungefär lika bra som en tv-film från Hallmark.
  Här har vi just en tv-romcom med huvudrollsinnehavare som varken du eller jag har hört talas om tidigare, Ted Wass och Valerie Bertinelli. Båda slitvargar inom den amerikanska tv-filmen, och vanligt förekommande i tv-filmer av typen som handlar om vårdnadstvister. Ted Wass spelar Robert, en casanova-advokat som slår vad med sin kollega att han kan dejta en "mail order bride" (nån slags förhistorisk internetdejting, kan man säga) i två veckor utan att ligga med henne. Valerie spelar Kate, dejtobjektet som i själva verket är wallraffande journalist i jakt på en story om fenomenet.
  Både går allt in i dejtandet med varsin lögn. Gissar om man faller för varandra på riktigt?
Detta hade kunnat vara en romcom från 2018 med Scarlett Johansen och Ryan Reynolds. Det hade också kunnat vara en film från 1957 med Cary Grant och Debbie Reynolds. Eller kanske en Harlequin-roman.
  Nu är det en amerikansk tv-film från 1982 och det duger gott. Själva hemlighetsbiten av handlingen påminner lite om en film jag såg för ett par år sen i den här bloggen, Little White Lies, som väl slank ner med ungefär samma lätthet.
  Men där den filmen var full av rätt roliga scener och förvecklingar så känns den här mer basic. Aldrig rolig, pinsam eller överraskande. Bara vanligt basic-1982-mys. Gott nog, som sagt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar