tisdag 27 oktober 2020

Oss Fifflare Emellan

Oss Fifflare Emellan
Deal of the Century
1983
Bolag: Warner Home Video

  Hur kan jag ha missat en Chevy Chase-film från 1983? Tittar på omslagets baksida. Bild på Chevy när han var som roligast. Skrattar nästan bara jag ser bilden. Chevy uttalar sig på omslaget också (ovanligt grepp). Detta är en av de roligaste filmerna han spelat in, säger han.
  Nu är han väl kanske inte mest känd för sitt omdöme, men det är ändå från en tid då allt han rörde blev till guld och var som mest eftertraktad så på något sätt känns det orimligt att han skulle ha slösat sin tid på något helt värdelöst just då.
  Tycker det börjar rätt bra ändå. Voiceover, en Chase-klassiker. Han är vapensäljare av låg rang, rapp i käften. Man känner igen honom. När en kollega tar livet av sig på sitt hotellrum stjäl han hans kundregister och snackar sig fram i vapenhandlarvärlden och förhandlar snart med diktatorer i Sydamerika om stridsflygplan istället. Det låter ju faktiskt lite som att det skulle kunna bli rätt kul, givet att Chevy Chase för göra sin grej.
  Men det får han inte. Det är verkligen aldrig roligt, och jag blir nästan lite orolig när det inte är det. Chevy sa ju precis att det att det var det roligaste någonsin. Vad missar jag?
  Vet ännu inte svaret på den frågan, alltså vad som ska vara roligt i den här filmen, men det är ju någon form av satir över vapenbranschen. I USA. För 37 år sedan. 
  Få saker är väl så där och då som politisk satir ändå. Även om man kan gissa sig till vad det är man gör sig rolig över så blir det ju svårtittat när varje skämt ska följas av fem minuters funderingar. Kanske var detta roligt om man var lite politiskt insatt i USA 1983. Men idag blir som att visa Galenskaparnas Leif för en amerikansk tonåring.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar