söndag 24 januari 2021

Det Våras För Slummen

Det Våras För Slummen
Life Stinks
1991
Bolag: Transfer

  Det är så klart fritt för Mel Brooks att göra vilka filmer han vill. Men jag känner ändå att det är lite konstigt att han mitt mellan Det Våras För Rymden och Men in Tights (två av hans om inte bästa så i alla fall mest populära parodifilmer) spottar ur sig en helt vanlig dussinkomedi.
  Här spelar han Goddard Bult, en förmögen och girig man som vill köpa ett slumområde för att bygga ett affärsdistrikt på platsen. Konkurrenten Vance Crasswell (Jeffrey Tambor) planerar samma sak och istället för att göra upp affärsmässigt slår de vad om att Goddard inte klarar sig i slummen i 30 dagar. Han får inte äga någonting, han får inte ge upp. Klarar han det har han vunnit vadet och området.
  I slummen märker han så klart att trashankarna som bor där är goda och ärliga människor, tvär emot de som verkar i hans egen finansvärld.
  Det fanns ju nån liten ström av samhällskomedier i början av 90-talet. John Hughes gjorde väl ett par också. Kanske kände Mel att hans parodier inte låg i tiden. Kanske ville han bara göra nåt annat. Fortfarande märkligt att en av de skarpaste komiska hjärnorna jag känner till väljer att göra en andra klassens "Ombytta Roller".
  Visst finns här korn av Mel Brooks såsom vi känner honom. Framför allt delarna av filmen som utspelar sig i den rika världen är skruvade på hans typiska sätt vid ett par tillfällen.
  Men i allt övrigt är detta en helt okej eftermiddagsfilm. Varken speciellt rolig eller engagerande men småputtrigt trevlig. Ett godkänt betyg åt de flesta, men ett underbetyg år Mel Brooks.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar