lördag 9 januari 2021

Nyckel Till Mord

Nyckel Till Mord
Curiosity Kills
1990
Bolag: Esselte Video

  Det är ju alltid med en speciell känsla man trycker in en tv-film i videospelaren. En känsla av förhoppning. Lite som de är skivorna man köper på loppis på grund av lovande omslag. Det är inte ofta det slår in men de tillfällena gör letandet värt besväret.
  Cat (C. Thomas Howell) är en fotograf som extraknäcker lite som alltiallo i huset han bor (nån slags "studio apartment" i L.A.). Han fattar misstanke om att nåt är fel när hans till synes livsglade granne plötsligt tar livet av sig och en ny hyresgäst flyttar in lite för snabbt därefter. 
  Hans flickvän Gwen (Courtney Cox) håller inte med om hans oro men det gör grannen Jane (Rae Dawn Chong) som hjälper honom att spionera på den nya grannen.
  Tyvärr - för mig som tittare - så leder spåren till maffia och knarkhandel. Kanske det tråkigaste det kunde vara.
  Det är också det som hindrar filmen från att vara den där smarta, twistrika Hitchcock/DePalma-thrillern den (antagligen) försöker att vara. Och som man kanske kunde hoppats på. Det finns något lite gulligt i upplägget med en granne som "verkar skum".
  I sina bästa stunder känns den här filmen som en tv-remake av nån thrillerklassiker från 50-talet. När Cat kryper omkring i husets ventilationssystem och råkar höra grannens telefonsamtal känns det lite Hitchcockskt för ett ögonblick, men minuterna senare är det en trött biljakt med kartonger som flyger på ångiga bakgator och då är den känslan är som bortspolad.
  In i det sista sitter jag och väntar på en twist. Något som gör att handlingen ställs på ända, att rollerna är ombytta eller vad som helst. Men nä, detta är bara en helt vanlig tv-thriller som promenerar den snitslade banan i mål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar