tisdag 13 april 2021

Det Iskalla Spelet

Det Iskalla Spelet
Rollover
1981
Bolag: Warner Home Video

  Få saker får mig att känna mig så dum som ekonomi. Menar då inte vanlig hushållsekonomi utan storfinanser, aktiehandel och sånt. Så det är med viss hur-ska-det-här-gå-känsla som den här filmen åker in i spelaren. Jane Fonda och Kris Kristofferson ändå. De ställer inte upp på vilket skit som helst.
  Men man börjar gå på tårna direkt. Filmen inleds med nåt kollage av amerikanska börsnyheter. Fattar ingenting. Sedan följer en ängslig första kvart. Det är inte som att sitta och titta på en dussinslasher direkt. Här gäller det att hänga med. Stannar och spolar tillbaka nån gång. Glömde lyssna vad de sa.
  En berömd affärsman blir mördad på sitt kontor och hans företag tillfaller hans änka, fd skådespelerskan Lee Winters (Fonda). Vid ett styrelsemöte visar hon sig ha bra koll på makens finanser och meddelar att hon tänker verka i hans ställe. Det tycker företagets rådgivare Hubbell Smith (Kristofferson) är sexigt så han uppvaktar henne och de inleder ett förhållande.
  Han försöker även ge henne råd i hur hon ska förvalta sitt företag och leder henne till att låna pengar av någon arabisk bank. Riktiga Tintin-araber är det. Men det är nåt lurt med affären. Och på vems sida står egentligen Hubbell Smith?
  Det där finansiella tappar jag rätt fort. Inser väl att det inte är superviktigt att förstå handel med värdepapper för att hänga med i intrigen. Men kanske hade intrigen blivit lite mer intressant av det. Nu får man istället fokusera på vilka som går och lita på och inte, ett par ganska spännande rota-i-lådor-scener blir det. Sen lite kul att Kris Kristofferson utan skägg är ganska lik Matthew McConaughey.
  Men nä, detta var ju inte för kul alltså. Räddande faktor att det är lite videomysigt med en Warner-film från 1981.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar