onsdag 26 maj 2021

Little Nikita

Little Nikita
Little Nikita
1988
Bolag: VideoTrade

  Ännu en film som jag under alla trott varit något annat. Såg framför mig ett militärt drama med en massa generaler och överstar, män i alla roller och ett politiskt spel som går en till 90% över huvudet. Skyller på omslaget. "En spionthriller" kan ju få att tro att det faktiskt är en spionthriller, eller hur?
  Men när man kommit en bit på sin resa genom videoarkivet så ser man ibland filmer man avfärdat.
  Blev lite överraskad när första scenerna snarare andas 80-tals ungdomsfilm med en Patrick Dempsey-fladdrig River Phoenix som går omkring och är en skön snubbe som heter Jeff i soliga Kalifornien. Hans föräldrar har en populär plantskola i småstaden de bor i, och en dag får han veta av en FBI-agent (Sidney Poitier) att föräldrarna egentligen är ryska "sleepers". Det vill säga ryska agenter som bor i USA under falska, amerikanska namn och är totalt assimilerade i det amerikanska samhället för att en dag plötsligt kunna väckas upp och utföra sina uppdrag.
  Just nu är det på väg att hända, men föräldrarna vill mycket hellre fortsätta med sitt amerikanska liv. Samtidigt söker en torped upp namnen från sleepers-listan och dödar dem en efter en, och de sista som är kvar är just Jeffs föräldrar.
  Låter ju ganska spionthriller-aktigt, men det finns ganska många faktorer som lättar upp stämningen här. Om handlingen låter spännande så ska du hellre se "Telefon" med Charles Bronson som ju har en i det närmaste identisk handling, fast på allvar så att säga. Detta är snarare en lättsam och roande ungdomsthriller i Kalla Kriget-fåran som tyvärr mynnar ut mer och mer i slentrian-actionkomedi ju längre den får pågå.

2 kommentarer:

  1. Detta var en film som fanns tillgänglig på video hemma i hyllorna. Såg den ett par gånger som ung, men mindes inte mycket när jag väl såg om den för ett tag sen.

    Håller med om att den inte blir så tät och spännande som den borde blivit med tanke på storyn. Kanske inte så konstigt när Richard Benjamin regisserade.

    https://moviesnoir.blogspot.com/2020/09/little-nikita.html

    SvaraRadera
  2. Håller med vad du skriver. En riktigt klassisk trea!

    SvaraRadera