onsdag 2 juni 2021

Hett Objekt

Hett Objekt
Someone's Watching Me
1978
Bolag: Warner Home Video

  Jakten efter att bli nya Hitchcock var intensiv på 70-talet. Bästa sättet att visa vad man gick för var att koka sin egen brygd på några Hitchcock-element och sedan ta det in i framtiden. Brian DePalma var väl den som gick hem med segerbucklan men här är i alla fall John Carpenters inte helt kända bidrag.
  Leigh Michaels (Lauren Hutton) är en skinn-på-näsan-kvinna som får ett jobb på en TV-station i Los Angeles och flyttar till en drömlägenhet i ett nybyggt och lyxigt höghus. Men någon börjar terrorisera henne, först genom telefonsamtal, sedan genom kryptiska presenter. Mannen har placerat en mikrofon i hennes lägenhet och tittar på henne i en kikare från huset mittemot.
  När hon kontaktar polisen säger de att de inte kan hjälpa henne, men tillsammans med pojkvännen Paul (David Birney) och arbetskamraten Sophie (Carpenter-favoriten Adrienne Barbeau) försöker de ta reda vem mannen är och hur de kan stoppa honom.
  En Fönstret Åt Gården uppdaterat till flashigt 70-tal med nybyggda lägenhetskomplex och ödsliga parkeringshus istället för pittoreska innegårdar. Detta var ju inte direkt den enda se-något-hända-i-huset-mittemot-thrillern på 70-talet, då var den här typen av thriller ofta en muskelvisning i hur man gjorde en riktigt svettig thriller. Under 80-talet var det snarare tv-thrillers som rörde sig i de här domänerna. Och nånstans där i mitten hamnar vi väl här.
  Detta är ju faktiskt en tv-thriller som John Carpenter gjorde mellan Attack Mot Polisstation 13 och Halloween. Något av den nerven eller stämningen kommer vi inte i närheten av här, men som mängdthriller tycker jag den är rätt okej ändå. Andra har gjort det bättre, både före och efter, men som habilt 70-talsmys fyller den sin funktion.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar