fredag 17 september 2021

Raka Rör

Raka Rör
Six Pack
1982
Bolag: Transfer

  Skulle man se lite blandade skärmdumpar från den här filmen skulle man lätt kunna tro att detta var en socialrealistisk neo-noir från slutet av 70-talet. Avlövade höstskogar i Texas, dammiga ökenvägar och avfolkningsbygd.
  Men ur den misären reser sig en bedårande feelgood-film, och ingen är gladare än jag.
  Kenny Rogers spelar Brewster Baker, en åldrande racingförare som försörjer på att åka runt och vinna prispengar i den amerikanska södern. När han passerar en liten håla i Texas blir hans bil rånad på delar och när han konfronterar tjuvarna visar det sig vara barn.
  Sex föräldralösa barn som försörjer sig på att stjäla bildelar åt stadens korrumperade sheriff (Barry Corbin, så klart).
  Men Brewster är en rättvis man, så istället för att anmäla dem försöker han förstå deras situation och hjälpa dem. Den motorkunniga barnaskaran fattar tycke för honom och vill gärna följa med honom på hans tävlingar, men Brewster är en loner som helst vill vara en free spirit. Ta dagen som den kommer. Utan sex barn.
  Men vet ni, en vänskap växer fram och när Brewsters ärkefiende Terk (Terry Kiser) börjar köra med fulspel för att vinna loppen så är det bra att ha sex händiga barn på sin sida.
  Ja, detta var ju en helt bedårande myspärla, måste jag säga. Kenny Rogers gör sig helt perfekt som rättskaffens mysfarbror! Diane Lane är jättefin som äldsta syskonet Heather! Kul att se Terry Kiser i en annan roll än den som döde Bernie i Länge Leve Bernie! Roligt också med Anthony Michael Hall i en tidig roll som ett par barnen!
  För att nämna några förtjänster.
  Men framför allt är ju detta sånt högklassigt mys! Just det där lättsamt honkytonkiga blandat med en faktiskt ganska hjätevärmande historia om hur Brewster och barnen kommer närmare varandra. Jag brukar normalt sett vara ganska ointresserad av tävlingsscener i såna här filmer, men här smittas jag verkligen av peppen för det är så härligt gäng.
  Jag vill se fler feelgood-filmer med Kenny Rogers! Han passar verkligen perfekt i rollen som lågmäld mysfarbror, och sedan gillar man ju att han är 44 år gammal på den här bilden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar