onsdag 15 september 2021

Who's Harry Crumb?

Who's Harry Crumb?
Who's Harry Crumb?
1989
Bolag: Transworld

  Jag minns när den här filmen kom. Nån kallade den för "pinsam Den Nakna Pistolen-ripoff" i tidningen. Jag såg den, höll med, men minns inga scener eller varför den var pinsam. Tror jämförelserna kommer av att ett par scener är rakt av plagierade från den filmen. Till exempel den där Frank Drebin pillar i ett akvarium och blir biten av en fisk.
  I övrigt så är det inte snällt att jämföra dessa båda filmer. Varken för den här filmen eller originalet. Där Den Nakna Pistolen, förutom några lite fjantigare scener, är en finkalibrig parodi på polisfilm i grunden så är Who's Harry Crumb det enklaste av det enkla. 
  John Candy spelar Harry Crumb, en tredje generationens privatdetektiv, fast där hans förfäder varit framgångsrika är han själv klantig och misslyckad. När privatdetektiven Eliot Draisen (Jeffrey Jones) själv är inblandad i en kidnappning av en ung arvtagerska behöver han se till att hitta den detektiv som är minst trolig att lösa fallet, och det är då Harry Crumb får sitt stora uppdrag.
  Där Den Nakna Pistolen levererar sin humor med stoneface är detta tramsigt, överdrivet och gapigt, såsom man kan förvänta sig när John Candy går all-in så klart. Man ser spår av inspiration från ZAZ och deras sätt att leka med ord och situationer, men de allra flesta gagsen går att räkna ut en halvminut i förväg.
  John Candy är ju alltid John Candy, på gott och ont. Det jag saknar i rollfiguren Harry Crumb är det goda hjärtat som ändå Candys klantskallar brukar ha med sig. Harry är bufflig och plump och det klär inte John Candys sorgsna ansikte speciellt väl. Däremot är Shawnee Smith härlig i rollen som den kidnappade kvinnans tonårssyster, hennes mänskliga bubblighet behövs bredvid tråkige och överspelade Harry Crumb. Jeffrey Jones är som vanligt en tredje klassens Charles Grodin.
  Nej, det är verkligen ingen rolig film detta. Inte ens om vi slutar jämföra den med Den Nakna Pistolen. Snarare spelar den i samma liga som Disney-slapstick med en apa i nån av huvudrollerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar