tisdag 14 september 2021

Harry Lund Lägger Näsan i Blöt

Harry Lund Lägger Näsan i Blöt
Harry Lund Lägger Näsan i Blöt
1991
Bolag: Sandrews

  Svensk thrillerkomedi! Då vet ni vad som gäller. Förväxlade väskor, missförstånd och kändisar i de flesta rollerna. Harry Lund, spelad av en (relativt) ung Johan Ulvesson, är en snurrig bankman som blir av sitt jobb och dränker sorgen genom att gå och spela på illegal spelklubb. Morgonen efter vaknar han upp i en bil där det sitter en död bankman i framsätet, mördad av en brevkniv med Harrys initialer på.
  Han förstår att han kommer misstänkas för mordet och beger sig istället ut i den undre världen för att hitta den verkliga mördaren. Efter sig har han inte bara polisen utan även sin flickvän som söker honom för att kunna berätta att hon är gravid.
  Filmen börjar i Göteborg. Kul och uppfriskande hinner jag tänka innan Johan Ulvessons jakt leder till Stockholm och snart är vi i de vanliga backarna på Södermalm och snurrar.
  Mats Arehn! Kungen av slätstruken svensk film, men som ändå med sån slags magi brukar få med sig rätt stora namn i sina filmer. Extra lätt verkar det ha varit att övertala Gösta Ekman och Peter Haber.
  Peter Haber dyker upp här, som en skruvad homokaraktär med Anders Glenmark-skägg. Sten Ljunggren spelar Stockholms-pundare. Gösta Bredefeldt och Leif Andrée dyker upp också, men där slutar nog listan över scenskoleskådisar och ersätts med en aldrig sinande flod av kändisar. Där-och-då-folk som Gert Fylking, Starkt Jobbat-PG, Claes Malmberg, Lasse Eriksson, Björn Wallde och så vidare. Ja-sägare.
  Är det roligt då? Verkligen inte! Jag är innerligt nyfiken på vad det var som lockade Wermlands Folkblad till "riktiga gapskratt" på omslagets framsida. Just den här formen av lite noirig, burlesk slapstick har jag extremt svårt för, och räddningen blir på något vis just att den är svensk. Hade den varit fransk eller brittisk så hade jag inte orkat förbi förtexterna. Men det finns ett värde i det där svenska, ett tidsdokument från en tid då svenska mäns liv kretsade kring Stryktipset.
  Så om man vill se en rolig och spännande thrillerkomedi har man kommit alldeles fel. Då skulle jag snarare rekommendera att man ser filmen över ett parti kändisbingo. Som vanligt när Mats Arehn bjuder upp till firmafest.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar