torsdag 29 juni 2023

Första Natten Med Tjejen

Första Natten Med Tjejen
Mystery Date
1991
Bolag: SF Gul

  Jag tycker det är en underskattad genre, de "80-talsfilmer" som kom i början av 90-talet. Ofta thrillerkomedier byggda med klassiska 80-talsklossar som lik i bakluckan och förväxlade väskor men ofta rappare än "originalen". Tänker på filmer som Dream Machine och Run till exempel. Positiva överraskningar och bättre än sina rykten.
  Hade ingen aning om att detta var en sådan film, men visst är det det.
  Ethan Hawke spelar Tom, en fumlig tonåring som spanat in tjejen som hyr grannhuset, Geena (Teri Polo), men har inte vågat bjuda ut henne på dejt. Han får hjälp av brorsan Craig (Brian McNamara) som är full av självförtroende. Han lånar Tom kläder, sin sportbil och stylar upp honom till att se ut som han själv. 
  Problemet är bara att stan är full av folk som verkar vara ute efter Craig, allt från förbannade ex-flickvänner till kinesiska maffian, Toms natt blir en kaotisk blandning av att genomföra en dejt och att skaka av sig maffian.
  Klassisk mark som sagt. Det är tokiga missförstånd, biljakter i gränder (fulla av kartonger, så klart), oturliga sammanträffanden och att mitt i allt försöka imponera på sin dejt. Ingen film jag skulle kunna redogöra för om ett par månader sannolikt, men det är trevligt och småkul hela vägen. Aldrig tråkigt. Klassisk 80-talskomedi. Från 1991.

1 kommentar:

  1. Håller med, denna tidiga 90-talare kan absolut placeras i 80-tals facket. Trevlig liten film som liksom känns rätt med en gång. Dream Machine har jag inte sett, men kanske kollar in den när läge ges.

    https://moviesnoir.blogspot.com/2021/01/mystery-date.html

    SvaraRadera