söndag 28 januari 2024

Utan Nåd

Utan Nåd
No Mercy
1986
Bolag: Transfer

  Richard Gere spelar Eddie Jillett, en tuff Chicago-snut som får ett tips om ett beställningsmord, och tar den tilltänkte mördarens roll för att komma åt skurkarna. Istället blir beställaren, en mäktig affärsman i New Orleans, mördad och samtidigt blir Eddies bästa vän och kollega dödad av skurkarna.
  Besatt av att hämnas beger sig Eddie till New Orleans för att hitta storskurken Losado (Jeroen Krabbé) som han misstänker ligger bakom allting. Vägen dit går via hans flickvän Michelle (Kim Basinger) som han tar gisslan för att Losado och hans män ska följa efter.
  Michelle tycker till en början illa om Eddie men efter ett tag (när han bara kallat henne hora några gånger) börjar hon gilla honom och inser väl att han kanske kan bli den som räddar henne från den mordiske pojkvännen.
  Ärrade snutar och sexiga vittnen. Snark snark. Men om vi lägger det åt sidan lite så gillar jag faktiskt den här filmen. Det är mer spänning än action, många bra birollsskådisar. Jeroen Krabbé måste än vara den ultimata opålitlige främlingen?
  Sedan har jag ju inget emot att den är som en trasa dränkt i 80-tal, utan att för den sakens skull vara kitschig. Det är nåt med hela stämningen, dramaturgin, karaktärerna och filmmusiken som tillsammans bildar en enhet som bara kan vara 1986-87 på något vis. Michael McDonald sjunger till eftertexterna. Då fattar ni.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar