tisdag 19 mars 2024

Brewsters Miljoner

Brewsters Miljoner
Brewster's Millions
1985
Bolag: Esselte Video

  I serien "hur håller den idag?" har turen kommit till Brewsters Miljoner. Det är en film som typ har en lukt hos mig. Lukten av gillestuga, manchestersoffa och heltäckningsmatta. Kanske en ostbågeflottig hand. En film jag säkert aldrig hyrde ens, utan såg kopierad av någon kompis. Inte mycket att bygga en film på kan man tycka, så jag ska försöka se den här filmen med nyktra, vuxna ögon.
  Monty Brewster (Richard Pryor) är en fattig medelålders man som lever för att spela baseball i gärdsgårdsserien. En dag får han reda på att en okänd, förmögen släkting avlidit och testamenterat 300 miljoner dollar till honom. Men på ett villkor, han ska under en månad göra av med 30 miljoner på ingenting. Han får inte heller berätta för någon av sina vänner om den här dealen.
  Det som följer är alltså en komedi där Brewster huvudlöst kastar pengar kring sig, till sina vänners förvåning, men efter ett tag hopar sig problemen då en del av det han lägger pengar på ger honom mer pengar tillbaka. Då kläcker han idén om hur man verkligen kastar pengarna i sjön: en borgmästarkampanj.
  Det blir ju lite gapigt, som oftast i såna här komedi med högljudda SNL-komiker. Lite småkul är det ibland, nån scen här och där, men verkligen ingen film jag sitter och skrattar åt i någon större utsträckning. Det den däremot är, är ju härlig. Det är bra fart, det är Pryor och John Candy i paradroller, det är New York, det är 1985. Och där hamnade vi på nostalgin igen ja.
  Mysigt återseende oavsett!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar