onsdag 17 april 2024

Romeo is Bleeding

Romeo is Bleeding
Romeo is Bleeding
1993
Bolag: Egmont

  Nästan omöjligt att hitta 80-talare man inte sett från vhs-hyllorna numera, så blivit många omtittar på sistone. Vill man andas lite frisk luft får man istället kolla in 90-talare där det är gott om såna här filmer som man (väl?) aldrig sett.
  Den här är dessutom regisserad av Peter Medak som gjort en av mina all-time favoriter, The Changeling (1980).
  Jack Grimaldi (Gary Oldman) är en korrupt polis som har samröre med maffian. Ett planerat gangstermord går snett och två FBI-agenter dödas, och plötsligt så pressas Jack av både polisens utredningar och maffians krav honom. De ryktas om att poliserna dödades av den ryska torpeden Mona Demarkov (Lena Olin) och nu vill maffiasidan att Jack dödar henne. Hon är dock hal och förförisk.
  Det vilar en noirig Philip Marlowe-stämning över hela filmen som jag har riktigt svårt för. Det är väl någon slags blinkning till den världen antar jag. Fattar inte riktigt i vilken tid filmen utspelar sig. De flesta karaktärerna känns som tagna ur 50-talet medan miljöerna är moderna (stilgrepp?). Lena Olins tidiga år i Hollywood präglades ju av mustiga dramer, så lite uppfriskande med en actionroll, även om hennes femme fatale här mest känns parodisk.
  Ja, vad ska man säga om denna. Känner mig inte som målgruppen. Det är voiceovers till sordintrumpeter. Njuter man av noir-pastischer så är den ett filmtips.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar