lördag 27 oktober 2012

Falling In Love

Falling In Love
Falling In Love
1984
Bolag: Esselte Video

  Jag har kanske varit lite orättvis mot Robert de Niro. Har alltid känt ett automatiskt ointresse för allt som kan mappas som kultfilm och i den världen så är väl Robert de Niro någon sorts helgon som helst ska avnjutas i trippel-HD på limiterad tincan-BluRay. You talking to me? Snark.
  Det var nog först när jag såg den här filmen som jag började kolla upp honom på IMDB. Här är han faktiskt makalöst bra. Eller ja, hela filmen är typ ett mästerverk. Kan inte fatta att jag inte sett den tidigare. Omslaget är så snarlikt hundra andra romantiska dramer från 80-talet så kanske har jag bara trott att jag redan sett den utan att hyra den. Hur som helst - det har varit värt väntan!
  Så klart är historien och formatet bekant. Meryl Streep och Robert de Niro spelar två pendlare från Staten Island till New York som börjar prata på pendeltåget och sedan utvecklar en relation av det. Skillnaden är  att den här filmen inte alls är lika kategorisk som de brukar. Karaktärerna är irrationella, alla har både bra och dåliga sidor men framför allt så är varje roll så välskriven och välspelad att det känns som att det borde varit modellen för alla romcoms någonsin. Fast med en titel och ett omslag som fullkomligt skriker 'en av tusen' så är det klart att den fallit i glömska.
  Fantastiskt bra!

2 kommentarer:

  1. Jag blandar alltid ihop den här filmen med Stanley & Iris (1989). Kanske beror det på att DeNiro är med i båda, vad vet jag. Jag har för mig att båda filmerna innehåller minst en cykelscen: Medelålders, nyförälskat par åker runt på cykel lätt flamsande till söt musik, även om handlingen i övrigt skikjer sig en del. Cykelscener är i och för sig ganska vanliga i amerikansk efterkrigsfilm så det skulle lika gärna kunna vara någon annan film.

    SvaraRadera
  2. Flamsande på cykel var ett vanligt motiv i 80-talsromcoms ja, och är det säkert fortfarande. Ofta även på omslaget. Påminner mig om filmen Cousins som jag borde se och skriva om här förr eller senare.

    Stanley & Iris skiljer i så mån att Robert DeNiro där väl spelar en man med nån slags handikapp. Här är han fullt frisk, och det är ärligt talat rätt skönt.

    SvaraRadera