lördag 11 maj 2013

Road Games - Lift Med Döden

Road Games - Lift Med Döden
Road Games
1981
Bolag: HemVideo

  Hitchcock-känsla! Detta relativt lättvindiga begrepp som kan innebära allt från en raffinerad handling till att någon i filmen går omkring i en Stetson-hatt. I detta fallet tror jag man har funnit känslan i att filmen har vissa katt-och-råtta-element som kanske påminner en aning om I Sista Minuten, men jag vet inte riktigt. Klart är i alla fall är detta är vad videoomslagsmakare brukar kalla en "tät" thriller. Sedan utspelar den sig i Australien. Det syns väl egentligen inte mer än när nån känguru hoppar förbi ibland, annars skulle det lika gärna kunna vara typ Colorado.
  Stacy Keach spelar en långtradarchaffis som får en känsla av att något är fel när han ser en man vara väldigt mån om att soporna ska tömmas utanför ett hotell en morgon. Mannen försvinner i en grön skåpbil som sedan dyker upp på diverse ställen längs vägen. På radio berättar de om hur ett antal kvinnor hittats mördade längs samma väg, och så börjar då den där Hitchcock-mystiken infinna sig.
  Jag låter kanske lite raljerande kring det, men jag tycker den är rätt bra faktiskt. Som en korsning mellan Duellen, Liftaren och, typ, Göta Kanal. Den puttrar på i hyggligt tempo, och känslan av videonostalgi är rätt påtaglig. Någon vidare twist finns här inte tyvärr. Det hade jag gärna sett. Nu blir det istället lite slentrian-action den sista kvarten som man lika väl kunde varit utan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar