fredag 17 mars 2017

Himlen Tur eller Retur?

Himlen Tur eller Retur?
Defending Your Life
1991
Bolag: Warner Home Video

  Jag är svag för Albert Brooks. Som en lätt-Woody Allen eller kanske till och med som en föregångare till hur Woody Allen-filmerna är nuförtiden. Romcoms with a twist, egentligen inte så olikt moderna dialogtäta komediserier.
  Likt de flesta av de här männen som skriver och regisserar sig själv (Allen, Billy Crystal, Alan Alda osv) så får Albert inte bara huvudrollen, de bästa replikerna och den snygga tjejen, utan även ständigt den sympatiska rollen.
  Ett problem med hans filmer bara: de håller nästan aldrig hela vägen. Ibland kan de börja så otroligt bra. Roliga, täta dialoger, bra personligheter och bra miljöer. Men sedan är det som att han tappar allt det där längs filmen och andra halvan av hans filmer är ibland olidligt sega.
  Här spelar han Daniel, en självgod och ängslig reklamare (klassiskt upplägg i Albert Brooks-film) som dör i en självförvållad bilolycka (han försöker rädda några CD som hamnar på golvet i bilen) och hamnar i Judgment City, platsen dit alla kommer när de dör.
  Där ska deras liv utvärderas efter rättegångsliknande former och en jury ska ta beslut om man är värd att komma tillbaka till jorden igen i ett nytt liv. Daniel har inte varit någon dålig människa men självisk och sånt är inte bra om man vill leva om sitt liv.
  Nästan alla i Judgment City är åldringar, men han träffar och faller för Julie (Meryl Streep), en genomgod kvinna som dött när hon räddat sin familj ur ett brinnande hus. Populärt hos juryn. Sedan går filmen ut på att de ska försöka hamna på samma ställe.
  Gillar handlingen. Som en neurotisk romcom-version av Efter Livet. Sen är ju både Albert Brooks och Meryl Streep rätt mysiga alltså. Varken speciellt rolig eller hjärtevärmande, men fin eftermiddagsfilm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar