torsdag 25 oktober 2018

En Lång En

En Lång En
The Tall Guy
1989
Bolag: Transfer

  Jag har en liten förkärlek för film om film. Eller lite både och. Kan vara störigt med för mycket meta och referenser, som i de snabba, moderna komediserierna på TV. Men äldre filmer som utspelar sig i film- eller tv-världen slår an en ton tycker jag. Tootsie, Spelaren, Broadcast News och så vidare.
  Så en film om en misslyckad skådis som försöker hanka sig fram med deppiga biroller låter som goda förutsättningar. Jeff Goldblum i huvudrollen. Passar ju perfekt.
  Men! Filmen är brittisk. Vilket betyder att allt måste dras genom nåt burleskt kitchen-sink-filter som alla brittiska komedier från 80-talet och bakåt. Har så svårt för det. Synd, för annars gillar jag verkligen upplägget.
  Jeff Goldblum spelar amerikanske skådisen Dexter, som mest får roller för att han är lång. Bland annat blir han sidekick åt den odräglige komikern Ron Anderson (Rowan Atkinson) som i princip går ut på att bli förolämpad och slagen på scen. När han får sparken därifrån så får han istället en roll i en sunkig musikalversion av Elefantmannen. Just den biten är den roligaste. Kommer att tänka lite på Simpsons-musikalerna av Apornas Planet och Linje Lusta.
  Men annars, mja jag vet inte. Det är liksom för långt mellan det roliga för att man ska stå ut med det mustiga brittiska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar