tisdag 28 april 2020

Misstanke Om Mord

Misstanke om Mord
Perfume of the Cyclone
1990
Bolag: Nordic

  Visst är det nåt lite illavarslande med filmer som har många titlar? Drar mig till minnes i början av 90-talet när jag fick videokataloger från England och filmer kunde ha långa rader av generiska skräckfilmstitlar. Night of Terror aka Blood Beast aka Zombie 4.
  Här har vi en film som begåvats med dubbeltitel både på svenska och engelska. Night of the Cyclone aka Perfume of the Cyclone. Den lite kraftlösa videotiteln Misstanke om Mord finner ett alternativ i den smått överdrivna Fruktans Vind. För inte är det frågan om nån gastkramande thriller detta.
  En tuff storstadssnut (en sån som inte skyr några medel, ni vet) åker till en tropisk paradisö för att leta efter sin tonårsdotter som åkt dit mot hans vilja för ett modelljobb med sen aldrig kom tillbaka. Hon har fallit för en äldre konstnär och bor i dennes hus på stranden. Väl på plats spolas liket av en ung tjej upp på stranden en morgon och det visar sig att just den här tjejen har blivit avmålad av den här konstnären.
  Sedan väntar ett sömnigt men ändå lite småmysigt deckardrama i paradismiljö. Kris Kristofferson lullar omkring i bar överkropp, tampas med korrumperade poliser och opålitliga ansikten. Och en cyklon som alla väntar på. Som ett bättre avsnitt av Magnum P.I. Och den komforten ska man inte underskatta.
  Flickan som hittas död tillhör öns ursprungsbefolkning och scenerna i den miljön kan te sig lite skrattretande stundtals. Här bor man i primitiva hyddor och dansar folkdans med påkar på gatorna. Jag tänker lite på de afrikanska invandrarna i Tre Kronor på 90-talet, där pappan ständigt gick klädd i nån slags högtidsdräkt så tittarna skulle förstå hur färgstark han var. Ungefär den tydligheten jobbar man med här också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar