torsdag 9 juli 2020

Turk Was Here

Turk Was Here
Turk 182
1985
Bolag: Transfer

  Jag tycker det är rätt härligt med genrelösa filmer. Minns ju hur hopplöst det var när man jobbade i videobutik och skulle placera ett lite småkul gangsterdrama på hyllorna, men när man kollar på filmer förutsättningslöst är det skönt att slipper mallarna.
  Här har vi en film som börjar som socialt rättvisedrama, sen blir den lite kul för att till slut utvecklas till en all-american superhjältefilm. Inom sina enkla ramar såklart, men ändå.
  Terry "Turk" Lynch (Robert Urich) är en brandman som på sin lediga tid är på en pub och får höra om en brand i kvarteret där en liten flicka blivit kvar i sitt rum. Han springer rakt in i huset, räddar flickan men blir själv allvarligt skadad. Samhället ger honom ingen hjälp eftersom han varit berusad.
  Hans yngre bror Jimmy (Timothy Hutton) fastnat i tanken att ge brodern rättvisa, och dras med i ett drev som pågår mot New Yorks borgmästare (Robert Culp) och använder plattformen till att göra deras egen orättvisa synlig. Han börjar klottra Turk 182 mer och mer synligt i staden, och efter ett tag blir staden New York besatt av att veta vem denne Turk 182 är.
  Det känns som ett Timothy Hutton i det närmaste blev typecastad till rollen som lite naiv rättshaverist under 80-talet. Det är i alla fall i princip den enda rollen jag minns att jag sett honom i. I och för sig lite samma sak med Robert Culp, fast i rollen som man med makt. Här gör de sina paradroller med den äran.
  Just ja, det finns en tjej med i bilden också, en socialarbetare spelad av Kim Cattrall. Hon är våra ögon. Hon ser både orättvisorna och galenskapen.
  Det vore lätt att raljera lite om hur lättsam filmen är kontra sitt tema, men jag tycker den är riktigt härlig faktiskt. En Spiderman utan fyrverkerier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar