fredag 11 september 2020

Third Degree Burn

Third Degree Burn
Third Degree Burn
1989
Bolag: Esselte Video

  Här kommer han då igen, gamle Hitchcock. En snygg thriller med lite vändningar och noirstämning. Väldigt överraskande att Esselte Video missade att dra Hitchcock-kortet på omslaget. Inte ens orden "tät thriller" använde man.
  Fler saker överraskar här. Till exempel att detta är en tv-film. Mellan Skjut För Att Döda och Turner & Hooch klämde Roger Spottiswoode in en tv-film med Treat Williams. En tv-film som dessutom verkligen är god nog för att gå på bio.
  Men en gång för alla borde jag väl inse att det inte bara är idag som de bästa manusen hamnar i tv-fållan. Redan på 80-talet är det ofta större chans att hitta oväntat guld bland Turner-filmer än hos Paramount eller Universal.
  Hur som helst, Treat Williams spelar en privatdetektiv som blir kontaktad av en miljonär för att skugga hans unga fru (Virginia Madsen) som han misstänker är otrogen. De både träffas av en händelse och inleder en romans. När miljonären sedan hittas död så visar det sig inte alls vara samma man som gav honom uppdraget. Vem var det han träffade egentligen?
  Ja, detta är väl ungefär vad ni tror. En vem-kan-man-lita-på-thriller och såna äter jag gärna till frukost. Normalt sett så brukar jag störa mig på noir-grejen, men här funkar den hyggligt ändå.
Ingen är väl så 90-tals-noirig som Virginia Madsen egentligen. Känns som att noir-saxofonen börjar spela så fort hon ens kommer i bild. Eventuellt bara i mitt huvud ibland.
  Här spelar hon i princip samma roll som Hot Spot som jag såg häromsistens, blont kvinnoväsen som sätter färg på öknen med blommiga klänningar.
  Treat Williams har också ett bra 50-talsansikte förvisso. Den här rollen gör han inte ett uns sämre än Sean Penn eller Nick Nolte eller vem som nu skulle fått rollen om filmen varit en blockbuster. Sedan alltid en glädje att se birollsfavoriten Richard Masur också.
  Riktigt trött (och oförståelig) filmtitel och ett tråkigt omslag sänkte förväntningar, så riktigt positiv överraskning. Kanske gjorde copyn på Esselte alldeles rätt ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar