torsdag 26 november 2020

Some Kind of Hero

Some Kind of Hero
Some Kind of Hero
1981
Bolag: Esselte Video

  Richard Pryor är en sån där skådis som jag nästan alltid undviker. Kanske inte om han är en del av ett större sammanhang, men det är nåt med hans sätt att vara rolig som inte biter på mig. Men ibland måste man utmana sina hang-ups. Har ändrat mig förr.
  Efter ungefär fem minuter av den här filmen är jag proppmätt på Richard Pryor. Då har han i princip bara skrikit könsord i falsett och snubblat runt som soldat i vietnamesiska djungeln. Är nära att stänga av men orkar inte välja nåt nytt så den får rulla.
  Richard spelar som sagt den fumliga vietnamnsoldaten Eddie som hamnar i fångläger men blir frisläppt och möts som en hjälte i USA. Där slutar dock turen för Eddie som blir lämnad av sin fru, nekas skadestånd av armén och när han är helt pank får han reda på att hans mamma fått en stroke och måste vistas på ett hem som kostar en massa pengar.
  Då ställs den vanligtvis hederlige och försynte Eddie inför att bryta mot lagen för att få tag i pengar. Det resulterar i några misslyckade bankrån innan han råkar få kontakt med maffian som så klart leder till trubbel.
  Komedi? Drama? Thrillerkomedi? Ja, men typ. Allra mest är det väl dock en underhållningsfilm med samma verkan och effekt som ett avsnitt av typ Love Boat. Överlag så vilat det något 70-taligt över den här filmen. Kanske inte så konstigt i och för sig eftersom den kom 1981, men kolla in den här temalåten till exempel. Med sång av Richard Page från Mr Mister för övrigt. Den låter ju som hämtad från en kalifornsk snubbelkomedi anno 1978.
  Jag kanske inte blev omvänd angående Richard Pryor, men blev i alla fall inte mer avskräckt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar