lördag 6 mars 2021

Döden På College

Döden På College
Massacre at Central High
1976
Bolag: Videofilm AB

  Åh, man blir ju så glad för b-films-överraskningarna.
  Ska jag välja en tidsepok i filmhistorien som känns lite säkrare att hitta vettiga b-filmer från så är det nog mitten av 70-talet ändå. Dels de där sakerna jag brukar tjata om (16 mm, shot on location...) men också för att det finns en inneboende känsla i 70-talsfilm som jag ofta får kemi med. Blandning av 
  David (Derrell Maury) är ny elev på ett college som styrs av en ond samling grabbar som terroriserar elever, och då i synnerhet de svaga (nördar, tjockisar...). David bästa vän Mark (Andrew Stevens) är en av dessa killar och vill få David med i gänget. När han inte vill börja de istället terrorisera honom till den grad att han bli skadad och handikappad.
  När han är tillbaka i skolan igen hämnas han på plågoandarna som en efter en råkar ut för dödliga olyckor.
  Jag är lite nyfiken på om det verkligen är standard på amerikanska college med såna här gäng av coola sadistkillar eller om det är en sanning vi matats med i filmer. Här tas de i alla fall av daga med en variationsrik samling mord. Som en föregångare till 80-talsslashern om man vill. På tal om just det så spelar Kimberley Beck (från Fredagen den 13:e Del 4!!) den kvinnliga huvudrollen.
  Ja, det är ju inte för handlingen eller spänningen man diggar den här filmen utan för den där känslan av kvalitativ b-film. Tänk Death Weekend. Alice Sweet Alice kanske. Jag tror dessutom inte att en större budget hade gjort den här filmen en tjänst. Nu får hämndscenerna perfekt svängrum och man har den där lite oroliga känslan av att vad som helst kan hända. Inga Hollywood-ramar. Men väl ett soundtrack med Burt Bacharach-trumpeter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar