måndag 20 september 2021

Ska Vi Leka Doktor?

Ska Vi Leka Doktor?
Gross Anatomy
1989
Bolag: Egmont

  Livets små glädjeämnen ändå. Som när man låg och halvsov efter skolan på eftermiddagen 1990 och lät TV1000 eller FilmNet rulla för att man inte orkade hitta fjärrkontrollen. Och så dök det upp en film man blev fullkomligt uppslukad av. Out of the blue. Noll förväntningar.
  Plockade den här filmen från hyllan idag. Minns omslaget vagt men annars ingen aning om vad det är för något. Men kul att beta av lite sånt man inte sett.
  Matthew Modine spelar Joe Slovak, en läkarstudent som tar livet med en klackspark. Detta retar kamraterna i studiegruppen, som alla kommer från framgångsrika läkarsläkter med höga krav hemifrån på resultat och framgång. Men det rör inte Joe i ryggen. Han kommer från enklare förhållanden och har allt att vinna på läkarutbildningen, vilket gör att han har råd att gå omkring och vara skön kille på campus och kanske framför allt att han har råd att ifrågasätta.
  Han hamnar direkt i konflikt med skolans kärve överläkare Rachel Woodruff (Christine Lahti) som gärna testar Joe lite extra, men också försöker peppa honom att vara mer seriös. I studiegruppen finns också Laurie spelad av Daphne Zuniga i sin paradroll som präktig, sur men så klart väldigt vacker helylleflicka. Här ska hon vara motpol till yvige Joe och så klart har de en romans.
  Måste bara flika in en sak om Daphne Zuniga här. I högstadiet sa en gång min kompis Ronnie att hon är jävligt snygg, synd bara att hon har så konstigt namn. Kanske mer jobbigt om man tänkt gifta sig med henne, men det kanske Ronnie tänkte, det frågade jag aldrig.
  Ja, detta låter ju onekligen som en rätt medelmåttig romcom när man beskriver den, och viss mån är den väl det, men blev bara så himla glad av den. Perfekt eftermiddagsmys. Sympatiska ansikten och lagoma konflikter. Jag tycker dock att den svenska titeln är lite missvisande, speciellt jämfört med den mer neutrala, amerikanska originaltiteln. För inte är det väl någon komedi direkt. Inga komiska förvecklingar eller missförstånd, snarare i så fall ett varmt coming-of-age-drama om några studenters sätt att hantera press och förväntningar. En läkar-Döda Poeters Sällskap. Och faktiskt så tycker jag det är märkligt att jag knappt ens hört talas om den här filmen innan.
  Den borde vara helt standard som eftermiddagsmys på TV3 sedan länge.

2 kommentarer:

  1. Jag tog mig en titt på denna efter att ha upptäckt den här inne hos dig. Kan bara instämma med det mesta du skriver. Mysig, en del värme och funkar bra rakt igenom. Den svenska titeln är verkligen missvisande och får det att låta som om det vore en korkad ungdomskomedi. En del humor, men bra att den var seriösare än väntat.

    https://moviesnoir.blogspot.com/2021/09/gross-anatomy.html

    SvaraRadera
  2. Kul! Intressant notis om Todd Field också. Sånt älskar man ju att upptäcka när man gräver ner sig gamla okända filmer.

    SvaraRadera