söndag 1 januari 2023

The Burning

The Burning - Brännmärkt
The Burning
1981
Bolag: Video Invest

  Avslutar filmåret med en omtitt av en riktig klassiker. Ända sedan man såg den gryniga tredjegenerationskopian som slussades runt på skolgården i högstadiet har The Burning varit ett av de där riktigt odödliga videominnena.
  Men nu var det nog tusan 25 år sedan jag såg den alltså. Minns i ärlighetens namn bara 1-2 nyckelscener ur den dessutom.
  Handlingen är inga konstigheter. Några ungdomar på ett sommarläger spelar elaka ledaren Cropsy ett spratt. Men skämtet går fel och Cropsy springer brinnande ut i skogen.
  Några år senare öppnar lägret igen och Cropsy, nu brännskadad och missbildad, väntar i skuggorna med sin häcksax för att ta hämnd på ungdomar generellt.
  Ja, det är svårt att hålla isär alla slashers man slukade okritiskt på 80-talet. Just The Burning sticker ju varken ut i handling eller utförande egentligen utan blir mest en nostalgiskt betingad klassiker för mig. Ingen djuplodande bakgrund, ingen twist i slutet. Bara ett antal mord på ett sommarläger utan överraskningar.
  Det som istället gör filmen sevärd är ju stämningen. Riktigt fin sommarstämning i utfyllnadsscenerna mellan morden och Rick Wakemans score ger mig fortfarande gåshud. Sedan också kul att se Jason Alexander (George i Seinfeld) och Holly Hunter i tidiga ungdomsroller.
  Värt en omtitt? Jo men det tycker jag. Om inte annat för känslan av ostbågeflottiga fingrar 1988.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar